Australský ovčák

O plemeni

Historie plemene

Plemeno bylo vyšlechtěno v polovině 20. století v USA, což v hlavách budí otázku, proč se nazývají australští. Začalo se jim tak říkat, když pomáhali při převozu ovcí z Austrálie do Ameriky.

Šlechtěni byli jako pracovní psi na pasení ovcí a krav. Geneticky se blíží pyrenejským ovčákům a německým koliím. Cíl byl pes, který zvládne těžkou práci v jakémkoliv počasí a bude inteligentní, rychlý, vytrvalý a poslušný. Důraz se tedy kladl na vlastnosti, nikoliv na vzhled, proto se jedinci tohoto plemene dodnes vzhledově navzájem liší. Pro příklad si uvedeme, že australák se může narodit s normálním ocasem, velmi krátkým ocasem nebo i úplně bez něho.

Povaha, chování, temperament

Jsou to velmi temperamentní psi oddaní většinou pouze jednomu pánovi. Mají přirozenou hravost, učenlivost, poslušnost, z čehož vyplývá, že potřebují denně dostatek fyzických i psychických aktivit, proto je nutné předem zvážit, zda máte čas se psu opravdu věnovat. Pokud se pes začne nudit, může se stát destruktivním. Vhodnou aktivitou jsou pro ně třeba psí sporty, ve kterých vynikají.

Mají silně vyvinutý obranářský pud a tak jim déle trvá než nového člověka přijmou a zvyknou si na něho. Obecně však s lidmi vycházejí dobře a nejsou agresivní, jsou vhodní i k dětem. Zvířata díky svým přirozeným instinktům též vnímají pozitivně. Pro svou oddanost pánovi je pro jejich psychiku lepší spát doma v blízkosti pána.

Potřebují důslednou výchovu, kterou nezvládne každý. Je tedy nutné zhodnotit své schopnosti. Mají totiž svou hlavu. Se špatně zvládnutou socializací se snadno můžou stát agresory.

Vzhled

Kohoutková výška: 46 až 58 cm
Váha: 18 až 28 kg

Jedná se o středně velké psy s robustní stavbou těla. Hlava je opticky stejně dlouhá jako široká a je úměrně velká k tělu. Oči mají mandlový tvar a jejich barevná škála je široká. Uši jsou posazeny vysoko a jsou trojúhelníkového tvaru. Záda jsou rovná, oblast žeber dobře vyvinutá. Nohy jsou k tělu mírně kratší. Ocas může být dlouhý, ale také žádný.

Srst mají středně dlouhou a i delší. Zbarvení jsou různá, nejčastěji se však objevuje black/red trikolor nebo blue/red merle. Srst vyžaduje péči.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Australsk%C3%BD_ov%C4%8D%C3%A1k
https://www.spokojenypes.cz/australsky-ovcak/
https://vse-pro-zviratka.cz/australsky-ovcak

Naše fenka Bonnie

S námi zde žije krásná fenka nesoucí jméno Bonnie. Zbarvením je black trikolor a má ocas dlouhý jen několik centimetrů, díky chlupům však vypadá o dost centimetrů delší. Narodila se 5. 5. 2020, takže se jedná o mladou psí slečnu.

Nikdy neublížila člověku, musíte si však nejprve získat její důvěru. Její vrozenou vlastností je teritoriální smýšlení, každého vetřelce se snaží vyštěkat pryč.