Kočka domácí

O kočkách obecně

Historie

Kočky dělají lidem společnost již po tisíce let. Pravděpodobnými předky domestikovaných koček jsou kočka plavá, stepní a divoká. Domestikovat se začaly před 12 tisíci lety, kdy se tvořili první lidské obydlí a v nich se množili hlodavci. Kočka se stala tedy vhodným likvidátorem těchto škůdců, ale zároveň i milým společníkem.

Nejvyšší popularitě se těšily kolem roku 3000 př. n. l. v Egyptě. Tam byly uctívány jako božstvo. Později okolo roku 1000 př. n. l. měly podobnou popularitu i v Indii.

Později se pohled na ně obrátil v pravý opak a považovaly se za tvory posedlé ďáblem, byly upalovány. Teror tohoto směru vrcholil někdy v 16. století, přesto se na V období lodích rozšířili do Severní Ameriky a na Nový Zéland. Baroka se kočkám navrátila oblíbenost jakožto likvidátorů drobných škůdců, mazlíčků, ale i ozdob lidských obydlí. Toto období také započalo systematické šlechtění plemen.

Vzhled

Vzhled se radikálně mění s přihlédnutí k jednotlivým plemenům. V potaz se bere i fakt, že poměr kříženců oproti čistokrevným jedincům je 4:1.

Vzhled nejde tedy přesně definovat. Obecně lze říci, že mají dlouhé tělo, krátký krk, širokou hlavu, krátké končetiny a poměrně dlouhý ocas. Kohoutková výška se nejčastěji pohybuje okolo 30 cm a délka včetně ocasu kolem 80 cm. Váhu však už takto zobecnit nelze, pohybuje se v závislosti na plemeni, stavbě těla a jiných aspektech mezi 2,5 a 7 nebo dokonce více kg.

Délka chlupů je často krátká, protože dlouhosrstost přišla až důsledkem šlechtění a dodnes se jedná o resistentní znak. Zbarvení je v podstatě jakékoliv, nejběžnější je však klasická mourovatost, která přišla od původních koček.

Zdroje: https://vse-pro-zviratka.cz/kocka-domaci/
https://www.hellosandy.cz/kocka-domaci/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C4%8Dka_dom%C3%A1c%C3%AD

O našich kočkách

Při nastěhování jsme si přivezli dvě koťátka – sestry Laskonku a Miňonku. Laskonka se zaběhla a Miňonka zůstala, později jsme jí však začali říkat Mamina, protože se jako matka i babička vyznamenala. V jednu chvíli jsme zde měli celkem i 15 koček (včetně koťat) naráz. Povedlo se nám je rozdat do dobrých rukou a zbytek je již vykastrovaný.

Všechny kočky u nás žijí venku a živí se převážně lovem myší. Samozřejmě jim i přilepšujeme granulemi, jogurtem či kostmi. Žádná není agresivní, všechny jsou mazlivé a sami si chodí pro podrbání.

Mamina

Muffin

Micka

Mamina byla první kočičí obyvatelkou. Porodila nám nespočet koťat jejichž výchovu zvládla výborně. Někdy jsme až nevycházeli z údivu.

Jednou proklouzla do ložnice a porodila dvě koťata přímo v posteli na peřině. I s koťaty jsme ji přesunuli do předsíně, kde jsme jí udělali z krabice pelíšek a otevřeli malé okénko, aby mohla libovolně chodit ven a dovnitř. O pár dní porodila k jejím koťatům do krabice i její dcera, které se narodilo šest koťat. Obě se svědomitě o koťata starali dohromady bez ohledu na to, které je čí. Bohužel o pár dní později auto srazilo maminku od šesti prcků. Mamina nelenila a postarala se jak o svá koťata, tak o svá vnoučata.

Později, když jsme ji chtěli vykastrovat, zjistili jsme, proč měla koťata tak moc často. Jeden vaječník měla přeměněný ve velký nádor, který neustále produkoval hormony a ona se v podstatě neustále mrouskala. Nyní je vykastrovaná a užívá si života bez smečky koťátek.


Muffin je jedno ze dvou koťat z onoho vrhu od Maminy. Již od svého asi jednoho roku u nás moc není. Toulá se a čas od času se ukáže, abychom věděli, že je stále živý a zdravý.

Micka je druhé z Mamininých dvou koťat z vrhu narozeného na posteli. Je to mazlivá krasavice.