Náš příběh

V roce 2016 se objevil inzerát prodávající za dostupné peníze usedlost na samotě u Králova Dvora a Berouna. V té době byla usedlost prakticky neobyvatelná, polorozpadlé hospodářské budovy byly plné komunálního odpadu, louky, které k ní patří, připomínaly místy divokou skládku.
Půvab samotného místa i okolí, velikost pozemků umožňující provozování libovolných koníčků a nakonec i komfort fungování bez přímých sousedů vedlo k rozhodnutí pokusit se vybudovat místo pro život.
Prvý rok byl především ve znamení likvidace nepořádku a oprav.

Jak jsme vyhořeli

K období přípravy se váže půvabná historka. Vědělo se, že některé z budov na našem pozemku bude nutno zbourat. To se doslechli Berounští hasiči. Zeptali se nás, zda by si mohli ještě před bouráním v jedné z nich uspořádat cvičení. Inu, proč ne? Jednoho krásného letního dne se tak u nás objevilo množství hasičské techniky i mužstva (včetně ženstva :-)). Jejich přítomnosti i dýmu ze simulovaného požáru si nešlo nevšimnout. Ne všichni lidé z okolí pochopili, že se jednalo o cvičení, ještě dlouho poté se k nám šuškandou dostávaly různé verze toho, co se u nás vlastně dělo…. Od soucitného: chudáci, sotva to koupili tak vyhořeli; přes podezřívavé: takhle se to dělá, zapálí se rujna a inkasují se peníze od pojišťovny; až po různé konspirační teorie: on jim to ze msty zapálil ten či onen. …Pravdou však je, že cvičení si užili hasiči i my. Výkon a obětavost lidí, kteří jsou schopni v horkém letním dni, v těžké výstroji, v místnosti plné kouře, čelit plamenům požáru je hodna hluboké úcty.

Jak jsme budovali

Při likvidaci výše zmíněného nepořádku, jsme poznali spoustu úžasných lidí v okolí, od sousedů z vedlejší obce, kteří nám pomáhali s použitím jejich techniky, až po dobrovolné hasiče, kteří od nás odvezli valníky odpadu tvořeného nefunkčními ledničkami, pračkami, boilery, počítači a tak podobně… Postupem času vyvstala idea malého rodinného penziónu spojeného s malým hospodářstvím. Kamarádi Roman a Tomáš investovali spoustu času a peněz na rozjetí lukostřelnice s malým 3D okruhem. S kamarádem Arnoštem a jeho ženou se podařilo uvést v život myšlenku klubové střelnice, pro niž se louka nad domem, uzavřená ze všech stran svahem, přímo nabízí.


Přijeďte se k nám podívat, odpočinout si, posedět u ohně, projít se po okolí a zkusit si třeba něco nového.


Jan Kurc